dorthe@ennea.no

Ennea-Foreldre til tenåring

Hvordan overlever man med en tenåring i huset?

Dette kurs holdes på Ål Folkehøyskole og Kurssenter.

Lukket workshop over 1 hel dag eller 2 halve dager
For døve og tunghørte foreldre.
Vi bruker tegnspråktolker.

Det er kurs nr. 4 – for foreldre med barn på 13-17 år.
Om hvordan man overlever med en tenåring i huset.

Det finns kanskje ikke noe som kan stresse foreldre så mye som når de oppdager at de har fått en tenåring i huset. Hvordan i all verden kommuniserer man med sin datter eller sønn, når de plutselig har bestemt seg for at mamma og pappa er håpløse idioter som ikke forstår noen verdens ting?

18 august 2020 stod denne artikkel i Aftenposten:
Impulsive og hissige tenåringer som ikke tenker på konsekvenser. Tidligere trodde forskere at det var noe galt med tenåringens hjerne, men nyere kunnskap viser noe annet.
Ny forskning er alltid spennende, så dette blir også tema på kurset.

Jeg husker selv hvor vanskelig det var da våre egne barn kom i den alderen og hvor redd jeg var når jeg ikke til enhver tid hadde instinkt i hva som foregikk i livet deres. Som foreldre blir vi rett og slett satt på sidelinjen.

Mål:
Målet med denne workshoppen er å finne ut hva det er som stresser oss i samspillet med våre tenåringsbarn. Kanskje lære oss teknikker til å bli bedre på å kommunisere med dem, og være gode rollemodeller som setter tydelige grenser. Min mening er at vi ikke bør strebe etter å forstå våre barn til enhver tid, de forstår knapt nok seg selv i denne perioden, men fokusere på å gi litt slipp og samtidig være tilgjengelig, når poden har bruk for oss.

Arbeidsmetode:
Det er lagt opp til en lett blanding av foredrag og gruppearbeid/samtaler for blant annet å lære av andre i samme situasjon. Tonen er humoristisk, enkel og inkluderende. Kursleder bruker egne erfaringer og hverdagslige situasjoner vi alle kjenner oss igjen i.

På slutten av dag to inviterer vi tenåringene inn til oss og lar dem få ordet. Hva er deres ønsker og hvordan er det å være tenåring i dag? Klarer vi å lytte godt nok, kan de kanskje hjelpe oss med å bli bedre foreldre?

Kursleder er Dorthe Lie.
Les mer om Enneagrammet her.
Link til Ål folkehøyskole og kurssenter HER.

Relatert